Uniform

‘Ma, mag ik een uniform hebben?’

Het is een vraag die je zoon of dochter al stelde of die binnenkort komen zal. Waarom dragen chiromensen eigen kledij? Waarom allemaal gelijk? Hoeveel kost dat? Waar kan je zo’n ding kopen? Zijn de kleren ‘eerlijk’ gefabriceerd? Enkele vragen waarop wij graag antwoorden. Vanaf Rakwi’s vragen we om stilletjes aan een uniform aan te doen. Alle Chiro’s in Vlaanderen vinden dit belangrijk omdat onze bewegingskledij een uitdrukking is van onderlinge verbondenheid. Waar je ons ook tegenkomt, op straat, tijdens jouw vakantie ergens in de Kempen of in de Ardennen, je kunt ons aan onze kledij herkennen. Blauwe hemden (en sweaters), beige broekjes, broekrokjes of rokken, rode T-shirts, het zijn symbolen van diezelfde grote chirofamilie. Ons samenkomen in die kledij verwijst naar die grote groep, naar dezelfde idealen en dromen voor onze wereld.

Dat ons speelse uniform, eigenlijk spreken we liever over chirokledij, ook uitdrukking is van een vorm van ‘gelijkwaardigheid’, spreekt voor zich. Dezelfde outfit zegt: geen onderscheid in rang of stand, geen uiterlijke tegenstellingen meer.

De chirokledij is niet duur. Een volledig assortiment, sweater, broek of rok, hemd, T-shirt, kost afhankelijk van de maat +/- 90 euro voor de kleinsten, +/- 110 euro voor de grootsten. Daarnaast is er ook randkledij die niet bij de bewegingskledij hoort, bvb. een regenjasje met reflecterende veiligheidsstrips, een buffke, … en ja zelfs onderbroeken!

Chiro laat de chirokledij produceren door bedrijven die een eerlijke prijs aan de arbeid(st)ers betalen. Aan de werkgever werd gevraagd een protocol te ondertekenen waarbij ze verklaren de sociale rechten van de werknemers te eerbiedigen. Zowel bij het ontwerp, de keuze van de materialen als bij de productie van de chirokledij wordt er voor kwaliteit gekozen. Wekelijks gedragen chirokledij moet tegen een stootje kunnen.

Waar kan je nu een uniform kopen? De Chirowinkel heet 'De Banier'.

 

Het uniform bestaat uit

 

Algemeen Uniform

- Een rode Chiro T-shirt
- Een beige korte broek, rok of broekrok van de Chiro
- Een trui van onze Chiro, een chirotrui, een Chirovest of een Chirohemd
- Bruine (chiro)riem
- Donkerblauwe sokken

 

Extra’s Uniform

- Elke afdeling heeft ook een embleem dat ergens op het uniform kan worden opgenaaid
- We hebben ook zelf een lapje na elk kamp om overal op te naaien

 

Wat u bij ons kan kopen

1 : Een sweater van Chiro Bloemendaal
2 : Oranje sjaaltje (jongste 2 groepen)
3 : Een rode t-shirt van Chiro Bloemendaal

 

Uw afdelingsembleempje

In totaal zijn er 6 embleempjes: eentje voor elke groep. Deze embleempjes worden op de broek, de rok of het hemd genaaid.

We verwachten van alle leden dat ze in uniform naar de chiro komen. Nieuwe leden krijgen enkele weken de tijd om hun uniform in orde te brengen. De kleinste onder ons dienen nog geen uniform te hebben, maar wel een sjaaltje.

uniform.jpg

 

Vanaf het eerste jaar rakwi moet het uniform volledig in orde zijn na de herfstvakantie en moet er geen sjaaltje meer gedragen worden. Zo lang het uniform nog niet in orde is, dragen rakwi's nog steeds het sjaaltje. Naar het sjaaltje moet gevraagd worden bij de leiding, dit is niet in de winkel te koop.

Voor de oudsten bestaat het uniform uit een chirotrui, een chiro t-shirt, een korte chirobroek of chirorok, een bruine riem en donker blauwe sokken. De jongsten (kapoenen en speelclubs) moeten geen uniform hebben. Speelkleren en een oranje sjaaltje is genoeg.

Een t-shirt of sweater van Chiro Bloemendaal kan je verkrijgen bij onze uniform-verdelers, leidster Pam of leidster Emilie. Je kan bij hen de t-shirt of sweater gaan passen en aanschaffen.

Uniformstukken zoals een hemd, een chirobroek of een rok die je niet bij ons kan vinden, zal je beslist kunnen terugvinden bij De Banier.